Umeå kommun Årets förebyggare av extremism 2025

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har utsett Umeå kommun till Årets förebyggare av våldsbejakande extremism 2025. Priset delades ut under centrets nationella konferensen i Stockholm. Priset instiftades för tre år sedan av CVE för att uppmärksamma brottsförebyggande arbete som utförs i svenska kommuner, från norr till söder, mot radikalisering och extremism.

– Umeå kommun förebygger våldsbejakande extremism via samverkan på ett sätt som kan inspirera andra. Ett centralt verktyg är Konsultationsforum som består av yrkesverksamma från skola, socialtjänst, polis, psykiatri och säkerhetsavdelning, vilket ger bedömningar en bredd och förankring. Att Umeå kommun även lyfter jämställdhet som en motkraft i det förebyggande arbetet är föredömligt i en tid när misogyni tyvärr framträder som en tydligare komponent i radikaliseringsprocesser och extremistmiljöer, säger Robert Kindroth, tillförordnad chef för CVE.

Umeå kommuns Konsultationsforum mot våldsbejakande extremism består av en bredd av sakkunniga representanter från Umeå kommun, Polisen och Region Västerbotten. Konsultationsforum träffas regelbundet och yrkesverksamma kan snabbt få vägledning för att hantera en situation som kan upplevas som oroande. Ärenden presenteras avidentifierat, namn och specifika platser uppges inte. Konsultationsforum ger sedan rekommendationer för fortsatt arbete. Möjlighet till uppföljning erbjuds. Förutom att finnas till som ett konkret stöd vid oro träffas Konsultationsforum även för att följa den lokala utvecklingen, bevaka utbildningsfrågor och att förebygga våldsbejakande extremism ur ett brett perspektiv.

– Det här handlar om mycket allvarliga frågor och vi behöver hjälpas åt så tidigt som möjligt och fylla på med kunskap, stöd och samverkan. Ideologier är såklart en viktig faktor, men vi har sett en fördel i att i stället fokusera mer på våldet, om det finns vålds- och vapenfascination, en vilja att skada, tidigare utsatthet och utanförskap. Genom att agera på dessa tecken blir det lättare att komma in tidigt och på så sätt förbättra möjligheterna att förebygga, säger Seth Åberg, utvecklingsstrateg i Umeå kommun.

– Barn och unga kan inte lösa det här själva. Dagens situation kräver att alla professioner och verksamheter som på något sätt arbetar med barn och unga, agerar tillsammans med familjerna och prioriterar samverkan inte bara i ord utan även i handling, säger Kerstin Eliasson verksamhetschef på BUP, Region Västerbotten.

Bild på omslaget för CVE:s årsbok 2024/2025.

CVE:s prismotivering 2025

Umeå kommun arbetar aktivt och målinriktat med att förebygga våldsbejakande extremism genom att använda befintliga och välfungerande strukturer. En viktig del av kommunens arbete är det Konsultationsforum som fungerar som brobyggare för olika verksamheter inom kommunen. Forumet består av en samlad yrkeskår av professioner från skola, socialtjänst, polis, BUP och psykiatri, vilket ger teamet en bred och djup kunskap om hur samverkan kan vara till stor nytta i ärenden med koppling till våldsbejakande extremism.

Ett viktigt fokus i kommunens arbete är även att lyfta fram sambandet mellan det våldsförebyggande arbetet och våldsbejakande extremism, samt att tydliggöra kopplingen mellan dessa två områden. Misogyni är en central del i den här analysen, och konsultationsforumet betonar vikten av att förstå jämställdhetens betydelse för att kunna förstå

Prenumerera

Prenumerera på CVE:s nyhetsbrev