Menu

Poddsändningar

Här hittar du Center mot våldsbejakande extremisms kanal för poddsändningar. Du kan även lyssna på CVE-podden på andra ställen där poddar finns.

Antisemitism inom vit makt-miljön

CVE-podden

Antisemitism inom vit makt-miljön

Henrik Bachner, idéhistoriker med inriktning på studier av antisemitism och Heléne Lööw, historiker som forskat om svensk nationalsocialism samtalar om hur utbredd och central antisemitismen är inom vit makt-miljön.

Medverkande: Henrik Bachner, idéhistoriker med inriktning på studier av antisemitism och Heléne Lööw, historiker som forskat om svensk nationalsocialism.

Samtalsledare: Willy Silberstein

Antisemitism inom den våldsbejakande islamistiska miljön

CVE-podden

Antisemitism inom den våldsbejakande islamistiska miljön

Henrik Bachner, idéhistoriker med inriktning på studier av antisemitism och Evin Ismail doktorand i sociologi samtalar om hur utbredd och central antisemitismen är inom den våldsbejakande islamistiska miljön.

Medverkande: Henrik Bachner, idéhistoriker med inriktning på studier av antisemitism och Evin Ismail doktorand i sociologi.

Samtalsledare: Willy Silberstein

Kommunerna och återvändarfrågan

CVE-podden

Kommunerna och återvändarfrågan

Bettan Byvald, socialarbetare i Göteborg och Sari Römpötti, senior rådgivare vid Center mot våldsbejakande extremism samtalar om hur kommuner och myndigheter kan och bör agera när anhängare till Islamiska staten (IS) återvänder till Sverige. Podden är inspelad i september 2020.

Medverkande: Bettan Byvald, socialarbetare i Göteborg och Sari Römpötti, senior rådgivare vid Center mot våldsbejakande extremism.

Samtalsledare: Annika Ström Melin, fristående journalist.

Tre poddar om Islamiska staten

Bitte Hammargren och Urban Hamid samtalar om situationen i Irak och Syrien idag. Finns det en grogrund för IS återkomst? Det här är den första av tre fristående poddar som tar upp olika aspekter av den Islamiska staten (IS). Podden är inspelad i april 2020.

Medverkande: Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut; Urban Hamid är frilansjournalist med expertområde Irak och Syrien.

Samtalsledare: Annika Ström Melin, fristående journalist.

Transkribering av avsnittet Pdf, 131.6 kB.

Mark Klamberg, Xoncha Nouri och Bitte Hammargren samtalar om övergreppen och folkmordet på yezidier i Irak och Syrien och hur förövarna kan dömas. Vilka är möjligheterna och hindren kring en Internationell tribunal? Kan IS dömas i Syrien eller Irak eller återstår enbart att driva rättsprocesser i förövarnas hemländer? Det här är den andra av tre fristående poddar som tar upp olika aspekter av den Islamiska staten (IS). Podden är inspelad i maj 2020.

Medverkande: Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet; Xoncha Nouri, analytiker vid Center mot våldsbejakande extremism; Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Samtalsledare: Annika Ström Melin, fristående journalist.

Transkribering av avsnittet Pdf, 166.6 kB.

Isak Svensson och Bitte Hammargren samtalar om möjligheterna och hindren kring att föra legala och konstruktiva samtal med Islamiska staten. Det här är den tredje av tre fristående poddar som tar upp olika aspekter av den Islamiska staten (IS). Podden spelades in i april 2020.

Medverkande: Isak Svensson, professor i fred och konflikt vid Uppsala universitet; Bitte Hammargren, Mellanöstern analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Samtalsledare: Annika Ström Melin, fristående journalist.

Transkribering av avsnittet Pdf, 138.1 kB.

I takt med att samhällsdebatten hårdnar ökar risken för att det extrema normaliseras. Vilka socialpsykologiska grundmekanismer har betydelse när vi sätter ord på våldsbejakande extremism? I det här avsnittet av Snacka om extremism special diskuterar en panel ordets betydelse i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Inspelat vid ett seminarium i Almedalen 2019.

Medverkar gör Jenny Yourstone, doktor och forskningsledare på CVE; Marie Gustafsson Sandén, docent och språkforskare vid Södertörns högskola; Jonas Trolle, chef för CVE; Magnus Ranstorp, docent och terrorismforskare vid Försvarshögskolan; Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen och Jan Sherman, journalist och debattör. Moderator är Willy Silberstein.

Transkribering av avsnittet Pdf, 131.6 kB.

Vem gör vad när det gäller våldsbejakande extremism?

CVE-podden

Vem gör vad när det gäller våldsbejakande extremism?

Ansvaret för frågor som rör våldsbejakande extremism har inte en enskild huvudman - men vilka är det som har ansvaret och hur ska de samverka? Det diskuteras i det här avsnittet av CVE-podden special från Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE). Avsnittet är en inspelning från ett seminarium i Almedalen 2019.
Medverkar gör Jonas Trolle, chef för CVE, och Willy Silberstein, moderator.

Transkribering av avsnittet Pdf, 183.8 kB.

I den andra podden från CVE samtalar Jonas Trolle, chef på CVE med Reena Devgun, kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten om arbetet med att lagföra dem som begått brott mot krigets lagar och brott mot mänskligheten.

Transkribering av avsnittet Pdf, 137.9 kB.

Först ut som podd är en intervju med Jonas Trolle, chef för CVE, inspelad i samband med konferensen Samling mot våldsbejakande extremism i november 2018.

Transkribering av avsnittet Pdf, 120.5 kB.

Sidan senast uppdaterad: