Menu

Seminarium om folkrätt och internationella konventioner lockade många

2019-04-26

Efter Islamistiska statens (IS) fall i Syrien och Irak har flera svenska IS-stridande fängslats och kvinnor och barn har placerats i flyktingläger i norra Syrien. Center mot våldsbejakande extremism (CVE) bjöd in till seminarium för att belysa ett antal olika frågeställningar.

Medverkande på seminarium om folkrätt den 25 april.

Från vänster: Bitte Hammargren, Ove Bring, Henrik Attorps, Jonas Trolle. Foto: CVE


Ove Bring, professor emeritus vid Stockholms universitet och Henrik Attorps från Åklagarmyndigheten, deltog i en panel som anordnades av CVE. I panelen deltog även CVE:s chef Jonas Trolle.

Det är viktigt att de som stridit för terrororgansiationen IS lagförs och både Ove Bring och Henrik Attorps poängterade att svenskt rättsväsendet är rustat för denna typ av brott. Men brottslingarna ska även kunna ställas inför rätta på plats.

— Man ska bejaka möjligheter att upprätta domstolar i de länder och områden där IS-stridande verkat, säger Ove Bring. Det går att skapa specialdomstolar, så kallade hybriddomstolar, vilket man gjort tidigare i till exempel Kosovo och Rwanda.

En slutsats från kvällen är att det är viktigt att kunna lagföra krigsförbrytare. Därför är det centralt att få så mycket information som möjligt för att kunna påbörja en utredning.

— En viktig förutsättning för att driva dessa ärenden är att komma i kontakt med vittnen, avslutade Henrik Attorps. Vet man något kan man kontakta NOA, Nationella operativa avdelningen hos Polismyndigheten.

Moderator för kvällen var Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Seminariet var öppet för allmänheten.

Sidan senast uppdaterad: