Menu

Ny studie från FHS om radikalnationalism i Sverige


2020-08-27

Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan har tagit fram rapporten ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern – en studie om radikalnationalistiska miljöer i Sverige”. Studien har genomförts på uppdrag av Center mot våldsbejakande extremism (CVE). Rapporten består av tolv kapitel varav ett kommer från Säkerhetspolisen.


En slutsats i rapporten är att den svenska radikalnationalistiska miljön sprider ett narrativ som har potential att radikalisera individer och inspirera till våldsdåd. Studien understryker vikten av att bredda synsättet på radikalnationalistiska miljöer, från att enbart fokusera på nationalsocialistiska organisationer till att även studera olika konstellationer och nätverk inom alternativhögern. Samtidigt lyfter studien risker med påverkan från främmande makt i relation till radikalnationalism.

De senaste åren har allt fler säkerhetstjänster i väst varnat för en ökad aktivitet och ett ökat attentatshot från den radikalnationalistiska miljön. Terrorattentat av ensamagerande radikalnationalistiska individer har genomförts i bland annat städerna Christchurch, Poway, El Paso, Baerum och Halle.

Pressmeddelande: https://www.fhs.se/arkiv/nyheter/2020-08-25-ny-studie-beskriver-radikalnationalistiska-miljon-i-sverige.html?fbclid=IwAR2xKukR3a-jNBNcBVE-4reOsYN0NQUVSEgR2LgsNXbzqJSMfxI-YTAWQtA

Sidan senast uppdaterad: