Samordning

CVE verkar för en högre grad av samordning och effektivitet i det förebyggande arbetet

CVE är en kontaktpunkt i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Genom nätverk och gemensam planering arbetar centret för att stärka samverkan mellan aktörer på nationell, regional och lokal nivå. CVE har även i uppdrag att följa det internationella arbetet och delta i olika internationella möten, konferenser och nätverk.

Det är många som har ett ansvar i att förebygga och motverka våldsbejakande extremism. CVE ska samordna det förebyggande arbetet ett nationellt plan där samverkan sker mellan framför allt följande aktörer:

  • Myndigheter, länsstyrelser, kommuner och Sveriges kommuner och regioner (SKR)
  • Civilsamhällesaktörer och trossamfund
  • Forskare, universitet och högskolor

Varje kommun har en lokal samordnare mot våldsbejakande extremism. Uppdraget varierar från kommun till kommun men innebär bland annat att ansvara för lägesbild och omvärldsbevakning, samt vara kommunens kontaktpunkt och kunna sammankalla relevanta lokala aktörer. Här kan du läsa mer om den lokala samordnarens roll.

För att den lokala nivån ska få bättre förutsättningar att lyckas i sitt förebyggande arbete behöver myndigheter och andra nationella aktörer prata med varandra. En av metoderna CVE använder för att nå en högre grad av effektivitet är att utgöra en plattform för, och etablera, nätverk. I nätverken kan aktörer från såväl offentlig verksamhet som civilsamhället mötas och utbyta information och erfarenheter.

Sedan starten 2018 har CVE initierat ett flertal nätverk. Hur nätverket är utformat beror helt på hur behovet ser ut, och vilka aktörer som behöver mötas. Där kan deltagarna ta del av expertkunskap, samla och utbyta information och erfarenheter samt koordinera det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.

Vissa nätverk är långsiktiga och planeras att arrangeras under många år. Andra nätverk sammankallas snabbt för att behandla en specifik fråga som kräver samordning av insatser.

Hör Sari Römpötti, senior rådgivare CVE, berätta om verksamheten.

Uppdrag

CVE verkar för en ökad grad av samordning och effektivitet i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.

Samordning innebär till exempel att aktörer samlas för att utbyta erfarenheter. Det kan också vara att gemensamt utveckla stödmaterial, ta fram rapporter, eller att tillsammans testa nya metoder. CVE samverkar med relevanta aktörer inklusive det civila samhället, men tar inte över det ansvar som ligger på andra myndigheter eller kommuner.

Stöttning i samverkan med andra aktörer

Det ingår i CVE:s uppdrag att i arbetet med att förebygga våldsbejakande extremism sammanföra aktörer från olika delar av landet, och från olika sektorer. Vi har därför ett stort kontaktnät som innefattar kommuner, regioner, nationella myndigheter, civilsamhällesaktörer och privata verksamheter i hela Sverige.

Om du möter frågor rörande våldsbejakande extremism i din yrkesroll, och känner att du skulle behöva komma i kontakt med andra aktörer för att hantera dessa, är du välkommen att kontakta oss för samordningsstöd. Vi kan hjälpa dig att resonera kring vilka aktörer du bör samla för att hantera just de frågor du hanterar, och i många fall bistå med direkta kontaktvägar. Om du känner att du inte riktigt bottnar i frågan kan vi även erbjuda oss att facilitera enstaka möten med relevanta aktörer så att du kommer igång i processen.

Om du vill ha kontakt med CVE:s samordningsfunktion, mejla till info@cve.se och uppge att du vill ha hjälp med stöttning i samverkan med andra aktörer.

Har du frågor om CVE:s samordningsarbete? Mejla till info@cve.se

  • Samverkan
  • Förebyggande arbete
  • Socialtjänst
  • Skola

Uppdaterades 22 november 2024 14:26

Dela

Relaterat innehåll